Fanny blogt

Tuesday 01 February

7 Days of Inspiration – een groot sociaal experiment in Nederland

Ik ben ergens aan begonnen en ik heb geen idee hoe het gaat aflopen. Soms voel ik me een stuiterbal omdat zo veel mensen zulke gave dingen toevoegen. Soms wil ik me het liefst verstoppen onder m’n dekbed omdat ik geen idee heb wat de beste volgende stap is om te zetten… Samen met Nils Roemen, Martijn Aslander, Olga Plokhooij en Abdul Advany is in 2009 het idee ontstaan om Nederland een upgrade te geven. Gewoon omdat het kan… We noemen dit experiment 7 Days of Inspiration.

Wat is 7di

7 Days of Inspiration laat zien hoe het ook kan. Al vanaf april 2010 werken honderden mensen belangeloos samen om Nederland een stukje mooier en beter te maken. Zij laten zien, dat je door veel mensen te verenigen bergen kunt verzetten. En dat helemaal zonder financiële middelen! Door het hele land zijn mensen actief met eigen initiatieven, aan de hand van 6 thema’s: zorg, werk, duurzaamheid, versimpelen, onderwijs en voeding.  In de week van 28 februari tot en met 6 maart zetten we een schijnwerper op deze initiatieven.
Waarom? Nederland is een land van overvloed. Er is enorm veel sociale overwaarde.
Iedereen heeft wel eens ideeën, tijd, spullen, ruimte of goede raad over. Veel mensen zijn
bereid om dit in te zetten voor een mooiere, betere wereld, maar vaak weten ze niet hoe. Ook 7 Days of Inspiration weet niet precies hoe het moet, maar onder het motto “als je het niet probeert kom je er nooit achter” gaan we laten zien wat je kan bereiken met sociale overwaarde door samen te werken en mensen en ideeën te verbinden.

We werken samen als een zwerm, die steeds groter wordt. We dagen zo veel mogelijk
mensen uit om bij te dragen op thema’s die hen raken, op een manier die bij hen past. Iedere vorm van hulp is welkom!

Werken met sociale overwaarde
Iedereen heeft wel een beetje sociale overwaarde. Waarde die nu onbenut blijft. Denk aan tijd, ideeën, ruimte, spullen, materialen, kennis en een netwerk. Als je al deze stukjes waarde op een slimme manier met elkaar verbindt, kun je het onmogelijke bereiken. Kunnen we bergen verzetten! Tijdens 7 Days of Inspiration zetten honderden mensen sociale overwaarde in; verbinden we krachten en ideeën om Nederland blijvend mooier te maken.

De zwerm
Organogrammen en functieprofielen? Daar houdt 7 Days of Inspiration zich niet mee bezig. Bij 7 Days werken we met zwermen: informele netwerken die kennis, expertise en contacten uitwisselen. Die zwermen kunnen wisselen van samenstelling, maar vormen als geheel een stevig fundament van 7 Days en zorgen voor continue voortgang. Er is een landelijk 7 Days team, er zijn stedenteams en teams per initiatief. Er is overlap en uitwisseling. Maar vooral: de kracht van samenwerking en van collectieve ‘zwermintelligentie’… en zwermdaadkracht!

Samenwerken op basis van passie, intrinsieke motivatie, verantwoordelijkheidsgevoel

Waarom doen er zoveel mensen mee met 7 Days? Omdat ze dat willen!
Omdat ze vinden dat Nederland best een stukje mooier mag worden en omdat ze daar graag een bijdrage aan leveren. Omdat ze vinden dat als je wilt dat er iets verandert, dat je het moet veranderen! Niet wachten tot anderen het doen, nee, zelf beginnen.
Ze doen ook mee vanuit passie. En om te leren. Want iedereen binnen 7 Days bepaalt zelf op welke manier hij een bijdrage levert. Wil je organiseren of doen? Schrijven of timmeren? Meedenken of netwerken? Koffie zetten of een LinkedIn groep starten?

Leren van sociale experimenten die ook mogen mislukken

Eén van de kernwaarden van 7 Days is: fouten maken mág. Het is beter dat er wel iets gebeurt en fout, dan dat er helemaal niets gebeurt. Hoe kan het ook anders? Nog nooit is in Nederland een project zoals 7 Days gedaan. We weten allemaal hoe het zou kunnen, maar niet of dat de beste manier is.
Want hoe organiseer je zo’n groot project zonder formele organisatie? Hoe realiseer je alle deelprojecten met allerlei resources behalve geld? Hoe benut je de talenten van mensen zonder enige vorm van controle? Hoe hou je elkaar betrokken en actief zonder hiërarchie? Hoe werk je naar een doel dat dat dynamisch is, maar daardoor niet vaststaat?
Door te doen en door te leren! En er is al veel geleerd…

En wat doen we dan?

Meer info over 7di en wat we nou daadwerkelijk door heel Nederland aan het uitvoeren zijn vind je op www.7di.nl

Tags: , ,

Reacties


 1.  

  soms denk ik: hellup! de meeste mensen blijven het te vaag vinden, er zijn mensen die afhaken want ideetjes genoeg maar waar is de daadkracht? ook ik worstel met wat wel en wat niet. je hoofd koel houden en niet over je grenzen gaan blijkt het beste te werken.

  ik weet ook niet waar het heen gaat. ik hou van doelen en als een boogschutter die pijlen schiet er achteraan rennen. als ik a zeg zeg ik ook b. ik ga eigenlijk ook niet voor de teleurstelling zeker als er kinderen bij betrokken zijn. we zien wel. succes!

   

 2.  

  Wat een geweldig initiatief. Ik weet nog niet hoe, maar draag graag bij. Check m’n site om te zien of ik iets kan betekenen. Groeten! Mars

   
 3. Fanny Koerts

   

  @karin Ja niet weten waar je uitkomt is inderdaad soms best lastig. Maar ik heb voor mezelf zeker richting en de kernwaarden van 7di helpen natuurlijk ook met beoordelen of we de goede kant op gaan.

  Ik wil trouwens niet suggereren dat ik wel voor de teleurstelling ga. We vinden het niet erg om fouten te maken. Dat zegt niks over mijn inzet, enthousiasme of wil om van 7di een daverend succes te maken (haha al weet ik niet precies hoe dat er uit ziet). Die twee staan los van elkaar. Het zou zelfs kunnen dat nu ik het echt niet meer erg vind als dingen fout gaan ik me vrijer voel om harder te werken, te proberen en nieuwe wegen te bewandelen.

  Heel veel succes met 7di4kids in ieder geval :-)

   
 4. Fanny Koerts

   

  @marcel Tof dat je enthousiast bent. Wij gaan er van uit dat iedereen iets kan betekenen :-) 7di gaat echter over eigen initiatief, intrinsieke motivatie om bij te dragen etc.

  Dus… kijk gerust rond op http://www.7di.nl en kijk wat je bij wilt dragen. Je bent meer dan welkom om mee te doen!

   

 5.  

  Echt te gek wat jullie doen!! ik heb jullie naam doorgekregen van iemand en echt ik kan me helemaal verplaatsen in wat jullie doen. Ik wil graag eens met jullie spreken over hoe ik de wereld mooier wil maken en hoe we jongeren kunnen inspireren meer creatief en innovatief bezig te zijn… en nog zoveel meer. Mijn hoofd barst af en toe een beetje uit zijn voegen…..
  Dus bij deze…..:)

   
 6. Fanny Koerts

   

  Hallo Inge,

  Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over 7 Days of Inspiration. De plannen voor 7di 2012 hebben nog niet echt vorm gekregen, dus daar kan ik nog niet zo veel over vertellen.
  Misschien vind je het leuk om een keer naar Naamlooz te komen, daar komen ook veel 7di’ers. Meer info over naamlooz vind je op http://www.naamlooz.nl

  Groetjes & een glimlach,
  Fanny

   

Reageren

© 2012 - Fanny Koerts | fanny@fannykoerts.nl | Home | Contact | Sitemap
 

Wil je op de hoogte blijven van mij en mijn activiteiten?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief, dan hou ik je up to date!