Fanny blogt

Friday 09 April

Nagenieten van #tuketakomst

Vandaag organiseerde het jongerenplatform van de provincie Friesland een bijeenkomst; Tuke Takomst. We gingen het met jongeren, beleidsambtenaren, docenten, ondernemers en andere professionals hebben over de toekomst van jongeren in Friesland. En wauw, wat was het leuk om te zien hoe ze dat hadden neergezet. Ik ben echt trots! Wat tof dat ik zo’n leuke club jonge mensen mag begeleiden en dat ze dan zo betrokken en inhoudelijk bezig zijn met onderwerpen als talentontwikkeling, de braindrain in Friesland, het ambitieniveau van Friezen en hoe je in godsnaam Friesland interessant kan maken/ houden voor jongeren.

Even een paar highlights

* Uit de groep van Paul Molenaar (ROC Friese Poort) en Willem Reek (provincie Friesland) kwam beiden het initiatief om te bedenken hoe we naast een braindrain ook een brain-import kunnen organiseren. Dus “buitenstaanders” naar Friesland toe trekken… Leuk hoe die ideeen parrallel ontstaan.

* Willem Reek (programmamanager Provincie Friesland) was voor mij ook een highlight op zich. De vorige keer dat ik hem aan de slag zag met een groep jongeren was hij vooral erg goed in beleidsmatig uitleggen over zijn werk rondom de kenniseconomie en het belang daarvan. Een goed verhaal, maar hoe langer het verhaal duurde hoe meer jongeren glazig voor zich uit keken. Deze keer was het echt 180 graden anders. Hij stimuleerde en prikkelde de jongeren om zelf hun verhaal, mening en creativiteit toe te voegen aan het groepsproces. Heel tof!

* Mauk Mulder was ook aanwezig met zijn verhaal over macht en hoe je als jongere/ minder machtige toch invloed kan uitoefenen op soms ingewikkelde situaties. Sommige jongeren voelden een generatiekloof, maar hij heeft ook aardig wat mensen aan het denken gezet. Ik hoorde zelfs dat een meisje achteraf haar persoonlijke dillema nog even aan hem voor had gelegd. Ze kreeg advies op maat van Mauk. Gaaf toch? Hoe vaak krijg je de kans om De Expert op het gebied van macht, rechtstreeks vragen te stellen?

* De ideeĆ«n van Frank Zijlstra en Glen Wolters om het ambitieniveau van Friezen op te krikken viel ook in goede aarde. Droomportfolio’s, hobby’s die sterk verbonden worden met scholen, en een inspiratiebeurs om te ontdekken welke dingen je boeiend vind ipv welk beroep je wilt uitoefenen kwamen aan bod. Die jongens hebben in ieder geval geen gebrek aan ambitie. Wat hun betreft is de sky the limit in Friesland.

* Marijke Roskam! Zij was nog eens een highlight! Als je ooit een frisse betrokken dagvoorzitter nodig hebt? Dan moet je haar bellen. Heel persoonlijk, to the point en met mooie kritische vragen hield ze de hele groep alert en in beweging. En dat terwijl ze ‘s nachts pas om half 4 thuis was na haar nachtprogramma op de radio… Wauw, plus 1 voor Marijke ;-) (Schijnt dat “Plus 1″ het nieuwe woord is om mensen een compliment te geven :-) )

* Joke Lunsing (docent NHL) zei iets wat in ieder geval bij mij een bruisend effect had. Ze zei: “Volgens mij is dit nog maar het topje van de ijsberg! Stel je voor dat we gesprekken tussen jongeren en professionals regelmatig organiseren en dat door heel Friesland!” Even later sloot Maarten Visser (coƶrdinator van MEP) hierbij aan door te vertellen dat hij de dag nog waardevoller had gevonden als er nog wat meer kennis was ingebracht door de gevestigde partijen zoals de Kamer van Koophandel. Dan hadden jongeren ook gemerkt hoeveel kansen en mogelijkheden er al voor het oprapen liggen.

* Wiske Wulf is ook een vermelding waard. Van te voren waren er best wel wat jongeren die dachten: “hmmm een verhalenmeisje, wat moeten we ons daar bij voorstellen?” Maar het blijkt dat sprookjes toch echt van alle tijden zijn, zeker als ze zo goed verteld worden als door Wiske. Jeetje mineetje, wat een verhaal over De Nozele Prinses die zelf haar leven vorm geeft!

* Hmm over de jongeren van het Jongerenplatform had ik al opgeschept he? Ok nog even heel kort dan… Als iemand nog 1 keer tegen mij zegt dat jongeren niet betrokken zijn bij wat er speelt in de wereld dan ga ik ze gelijk koffie laten drinken met de jongeren van het jongerenplatform. Zij hebben hard gewerkt! Zich ingelezen, interviews gedaan, geklooid met videomateriaal, enquetes gehouden en natuurlijk de Tuke Takomst dag georganiseerd. Voor alle werkgevers in Friesland: houd ze in de gaten! Zij gaan het stuk voor stuk ver schoppen :-)

En nu dan?

Nu gaan we eerst weekend vieren. Dan gaan we alle input en ideeen even een tijdje lekker laten bruisen en gisten. Om natuurlijk uiteindelijk met een concreet plan te komen voor de Provincie, hoe wij als jongeren vinden dat de toekomst van Friesland nog mooier kan worden :-)

Als je nieuwsgierig bent, laat dan een berichtje achter, dan stuur ik je tzt de informatie toe!

Tags: , , ,

Reacties


  1.  

    Klinkt als een gave dag, heb veel positiefs gehoord! Laat Glen en Frank maar schuiven, komt het vanzelf goed! Volgende keer wil ik graag meedenken

     

Reageren

© 2012 - Fanny Koerts | fanny@fannykoerts.nl | Home | Contact | Sitemap
 

Wil je op de hoogte blijven van mij en mijn activiteiten?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief, dan hou ik je up to date!