Fanny blogt

Monday 12 October

Ontwikkel een voelspriet voor talent!

Ik word me meer en meer bewust wat de impact is van een positieve kijk op de wereld. Je krijgt meer voor elkaar en je hebt leuker contact met de mensen om je heen. Erg handig voor je werk en je leven is het (door)ontwikkelen van je voelspriet voor talent.

Iedereen heeft talenten en zwakke kanten. Wat zou het mooi zijn als iedereen z’n energie kan stoppen in de dingen waar hij echt goed in is! Wat zou dat betekenen voor je eigen leven? Wat zou dat betekenen voor het leven van de mensen om je heen?

Wat is talent?

Wat is talent eigenlijk? Het is een woord wat we te pas en te onpas gebruiken. Het wordt vaak geassocieerd met grootse resultaten. Zoals bij sporters en artiesten. Ik heb in ieder geval niemand bij Hollands Got Talent voorbij zien komen die goed kan pottenbakken of die heel gezellig de mooiste kapsels knipt.

Toch vind ik dat talent te maken heeft met dingen die je “van nature” doet of goed kan, het heeft te maken met de dingen waar je plezier aan beleefd. Het heeft te maken met de dingen waar je van gaat stralen.

De Van Dale zegt het volgende:

ta·lent (het; talenten)
1 natuurlijke begaafdheid, bekwaamheid tot iets
2 iem. met veel begaafdheid
3 een bepaald gewicht en een geldsom

Waarom zou je al het talent om je heen ontdekken?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar een zijn een aantal dingen die ik echt niet leuk vind, of dingen die ik helaas gewoon heel slecht kan. Een deel van die dingen moet je gewoon leren. Het is best handig als je zelf een schilderijtje op kan hangen, het is ook best handig als je ongeveer weet hoe je computer werkt. Maar er zijn ook heel veel dingen die je echt niet zelf hoeft te doen. Als ik een probleem heb met mijn Apple kan ik me helemaal irriteren en het zelf uitvinden. Ik kan ook Bastiaan of Martijn bellen. Zij vinden het heerlijk om uren te klooien met hun computer en weten al die dingen dus uit hun hoofd. Dat geld voor een heleboel dingen. Bijkomend voordeel is dat ik veeeeeel meer tijd overhoudt voor de dingen die ik leuk vind, zo wordt ik daar steeds beter in en ben ik andersom weer waardevol op het vlak van mijn talenten.

Hoe ontdek je andermans talenten?

Het zou handig zijn als iedereen gewoon heel duidelijk wist wat zijn talenten zijn. Dan hoefde je maar 1 vraag te stellen en klaar is kees. Maar zo werkt dat niet… Wij zijn het niet gewend om te praten over de dingen die we goed kunnen. Wij scheppen niet op. Eigenlijk kunnen we vaak niet eens goed omgaan met complimenten. Dus het ligt iets ingewikkelder.

Volgens mij ligt de basis bij de volgende punten:

  • heb oprechte aandacht voor de ander
  • stel vragen over iemands gedrag in bepaalde situaties
  • geef feedback (positief en negatief) Wie weet kom je in het gesprek wat daarop volgt tot waardevolle inzichten!
  • Heeft iemand Linked In? Kijk welke woorden terug komen in zijn recommandations. (In de echte wereld werkt dit ook, wat zeggen anderen over de persoon die je onder de loep neemt?)
  • Welke dingen doet iemand ALTIJD fout? Waarschijnlijk ligt zijn talent dan in het tegenoverliggende spectrum. Ik ben bijvoorbeeld slordig, interpreteer afspraken soms iets ruimer dan ze bedoelt zijn en ik beland regelmatig in chaotische onoverzichtelijke situaties. Misschien is flexibiliteit een talent van mij?

Hoe ontdek je eigen talent?

Eigenlijk op dezelfde manier. Gebruik de mensen om je heen als spiegel, gebruik de wereld om je heen als spiegel. Wanneer loopt iedereen op je te mopperen (niet je talent, of misschien ben je op de verkeerde plek!) en wanneer reageren mensen subtiel of expliciet enthousiast op je? Vraag mensen om feedback en vraag ze of ze jou kunnen en willen typeren in 10 woorden. En als je iets hebt gevonden waarvan je denkt dat je er een talent voor hebt, ga er dan mee oefenen! Zoek mensen op die hetzelfde talent hebben en leer van hun expertise en leerproces. En wees vooral niet bang om dingen fout te doen! Wat is het ergste wat er kan gebeuren? En als dat gebeurt hoe erg is dat dan?

Mocht je het te ingewikkeld vinden om dit allemaal zelf uit te vogelen dan wil ik best eens met je koffie drinken! Stuur maar een mailtje! En wil je echt de diepte in dan kan je ook nog de cursus van Nicole en Fred gaan volgen over zichtbare kracht!

Tags:

Reageren

© 2012 - Fanny Koerts | fanny@fannykoerts.nl | Home | Contact | Sitemap
 

Wil je op de hoogte blijven van mij en mijn activiteiten?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief, dan hou ik je up to date!