Fanny blogt

Monday 12 October

Op ontdekkingsreis buiten je comfortzone

Ok… het klinkt misschien niet zo opwindend als een jungletocht door India, of op bezoek bij Massai in Kenia. Maar misschien is op reis buiten je eigen comfortzone wel net zo verfrissend en leerzaam! Voordeel is dat het goedkoop is en beter voor het milieu dan verre vliegreizen :-)

Iedereen kent het wel. Van die mensen die je enorm op je zenuwen werken. Of situaties waar je je vanaf het eerste moment niet op je gemak voelt. Echt niet fijn… De meeste mensen hebben dan ook als eerste impuls om een fight or flight reactie te vertonen. Soms is dat heel verstandig! Je intuitie helpt je vaak erg goed om voor jou “gevaarlijke” situaties te herkennen. Gelukkig komen we hier in Nederland niet al te vaak echt levensbedreigende situaties tegen, daardoor hebben we de kans om een stap verder te gaan dan onze eerste fight-or-flight reactie.

Ik heb mezelf aangeleerd om die momenten buiten m’n comfortzone zit aan te grijpen als “ontdekkingsreis”. Als je je geirriteerd voelt of ongemakkelijk, of als je heel veel weerstand tegen iets of iemand voelt dan kan je (achteraf) een aantal reflectievragen aan jezelf stellen:

  1. wat gebeurt er?
  2. waarom vind ik dat vervelend?
  3. welke overtuiging zit daar achter?
  4. vind ik dat wel een handige/ helpende overtuiging? is het wel waar wat ik denk of vind?
  5. wat kan ik hiervan leren?

Dit zorgt ervoor dat je jezelf dwingt om deze situaties vanuit een ander perspectief te zien. Als je dat lukt wordt het ook makkelijker om vanaf dan anders te handelen, zodat jijzelf en de ander meer uit de situatie kan halen. Persoonlijke ontwikkeling heet dat, geloof ik ;-)

Een wijze man zei altijd al tegen mij: “als je altijd doet, wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg…” Tijd dus voor spannende ontdekkingsreizen!

Reageren

© 2012 - Fanny Koerts | fanny@fannykoerts.nl | Home | Contact | Sitemap
 

Wil je op de hoogte blijven van mij en mijn activiteiten?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief, dan hou ik je up to date!