Fanny blogt

Friday 10 August

Sociale Dynamiek, wat is dat?

Sinds een half jaar gebruik ik een term die voor m’n gevoel redelijk omschrijft wat ik zoal doe ik m’n leven. Ik noem het “sociale dynamiek” Ik vind het een fijne term omdat er heel veel dingen inpassen, het echt aansluit bij de dingen die ik belangrijk vind en omdat mensen sneller snappen waarvoor ze me moeten bellen :-)

Maar toch merk ik dat het verhaal nog niet af is (lang leve de ongoing processen) en ik hoop dat het beschrijven helpt! Dus als je vragen of feedback hebt dan hoor ik dat heel graag!

Wat is het voor mij?

Ik ben heel nieuwsgierig en kan me slecht bezig houden met 1 vakgebied. Daarom heb ik hieronder een lijstje met kernwoorden/ vakgebieden die vallen onder sociale dynamiek. Wat mij betreft…

 • Intermenselijke processen
 • Groepsdynamica
 • Bevorderende en belemmerende overtuigingen
 • (intrinsieke) Motivatie
 • Talentontwikkeling
 • Systeem & context denken
 • Sociale cohesie
 • Psychologie
 • Orthopedagogiek
 • Sociologie
 • Maatschappelijke & economische impact van het gedrag van een individu of groep
 • Ontwikkeling van kansen en mogelijkheden

Maar wat doe je dan?

Eigenlijk ben ik geinteresseerd in alles wat met mensen te maken heeft. Ik hou van helpen en van dingen doen waar je echt iets aan hebt… Tsja hoe vaag kan je zijn ;-) Ik vind het fantastisch om uit te vinden hoe je door kleine veranderingen aan te brengen dingen/ processen/ mensen echt in beweging kan krijgen. En als er eenmaal 1 steentje in de vijver is gegooid dan weten we allemaal wat er gebeurt…

Om sociale dynamiek te creëren zijn bovenstaande aandachtsgebieden heel nuttig en bruikbaar. Ik verdiep me daar ook met veel plezier in. Toch is het iets anders wat mij onderscheid van anderen die met dezelfde aandachtsgebieden bezig zijn. Annedien Hoen heeft er een naam voor bedacht, ze noemt het het Twinkelbats Effect. Dat komt er op neer dat mensen in eerste instantie vooral reageren op mijn enthousiasme, mijn positieviteit, mijn energie en mijn idealen. Daar kan ik niks aan doen, als ik dingen doe die ik leuk vind (en eigenlijk doe ik alleen maar dingen die ik leuk vind) dan schijn ik te gaan stralen, en dat werkt aanstekelijk. Als ik eenmaal echt contact heb met mensen dan treed het Twinkelbats Effect op. Annedien zegt hierover: “Jij houdt mensen voor de gek, ze denken “oh wat een enthousiast en vrolijk meisje” en dan ineens krijgen ze een klap tegen hun hoofd en beseffen ze “oh het gaat ook nog echt ergens over”” Dat is het Twinkelbats Effect, een combinatie van inhoud en energie…

Een paar voorbeelden:

 • Een paar weken geleden was ik aan het thee drinken met Astrid. Astrid deed het Office Management bij Pentascope en was toe aan een nieuwe uitdaging. Tijdens het thee drinken hebben we gepraat over wat ik doe, hoe zij is, wat zij heel leuk vind en wat niet etc etc. Gewoon een leuk gesprek. Aan het eind hadden we bedacht dat het ze misschien PGB consulent moest worden. Een week later kwam ze enthousiast naar me toe, ze had zich opgegeven voor cursussen, was zich helemaal aan het inlezen en had er erg veel zin in!
 • Bij het Pentascope PartnerWeb help ik mee met het creëren van wederkerigheid en een sterk verbonden netwerk. Om contact te houden met onze Partners gebruiken we onder andere een match systeem waar Partners hun beschibaarheid en profiel in kunnen bijhouden. Zoals dat altijd gaat doen veel mensen dat heel trouw en nog meer mensen doen het gewoon niet… Nadat we een herinneringsmail hadden gestuurd en “gedreigd” dat we ze anders gingen verwijderen konden we 2 dingen doen. Nog een keer herinneren en ze er daarna echt uitgooien. Of… iedereen die het wel heeft gedaan hartelijk bedanken, alle voordelen opsommen etc. etc. en die mail “per ongeluk” ook sturen naar de mensen die het niet hadden gedaan. Het resultaat was: heel veel mensen die zich alsnog inschreven.

Wat is social dynamics volgens internet?

Op wikipedia staat social dynamics beschreven vanuit een sociologie methode. Op een aantal vlakken sluit het aan bij mijn denken over social dynamics, het grote verschil is dat zij meer op het niveau van de samenleving kijken en ik het bekijk vanuit een individu of groep binnen de samenleving. Misschien hou ik me wel bezig met social dynamics op micro niveau?

Er is ook een boek over geschreven: Social Dynamics (Economic Learning and Social Evolution). Staat hoog op mijn verlanglijstje. Het eerste hoofdstuk is te lezen via de link.

Reageren

© 2012 - Fanny Koerts | fanny@fannykoerts.nl | Home | Contact | Sitemap
 

Wil je op de hoogte blijven van mij en mijn activiteiten?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief, dan hou ik je up to date!