Fanny blogt

Wednesday 10 February

Twitter voor beginners

twitter als beste uitvinding van deze eeuw
Ik merk nog steeds dat er veel mensen zijn die twitter niet gebruiken omdat ze denken dat twitter alleen maar tijd kost en onzininfo bevat over het eten van broodjes pindakaas. Of gewoon omdat ze nog niet helemaal snappen hoe ze het handig in kunnen zetten.

Als je het mij vraagt zonde. Ik vind twitter echt de beste uitvinding van deze eeuw :-) En regelmatig vragen mensen mij wat ze aan twitter hebben. Dan stuur ik ze een mail van 3 a-4tjes met honderd linkjes, heel handig ;-)

Nieuwe dingen leren kost een beetje tijd
Eerst een beetje geruststelling. Alle echt nieuwe dingen die je wilt leren zou je eigenlijk gewoon 30 dagen moeten uitproberen en er 5 of 10 min. per dag aan besteden, daarna zit het pas in je systeem en kan je de nieuwe dingen echt doorgronden en toepassen. 30 dagen keer 10 minuten= 300 minuten= 5 uur = nog geen hele werkdag! In het beste geval heb je dus met een investering van 5 uur een waardevolle nieuwe communicatietool. In het slechte geval vind je het helemaal niks en heb je 5 uur van je leven verspild…

Dus ga vooral lekker proberen!

Wat is twitter en hoe werkt het?

Twitter is een social media tool waar je in 140 tekens per keer iets kan vertellen. Mensen kunnen jouw berichtjes volgen en jij kan hun berichtjes volgen. Twitter is dus eigenlijk 1 op veel communicatie. Twitter kan je inzetten om je sociale netwerk te versterken, je eigen expertpositie te versterken, nieuwe kennis op te doen, contact te houden met mensen die je anders maar 1 x per jaar ziet (en als je ze dan ziet dan hoef je niet meer over alle koetjes en kalfjes te praten, maar kan je gelijk beginnen met voor jullie relevante onderwerpen) en als een soort van sociale google.
Je bent niet verplicht om er uren per dag aan te besteden, je bent niet verplicht om 10 x per dag te tweeten en je bent ook niet verplicht om mensen te volgen. Het is helemaal aan jou hoe je twitter inzet. Net zoals een telefoon, een computer en een koffiezetapparaat zijn het hulpmiddelen die iedereen anders gebruikt.

Goed, tijd om de inhoud in te duiken!

Hoe werkt twitter?

Ik begreep van een aantal mensen dat mijn uitleg nog steeds wat ingewikkeld is als twitter helemaal nieuw voor je is. Als dat zo is dan is het slim om eerst de post van Jeanet Bathoorn te lezen (@ellenmassop, thanks voor de tip). Ben je wel al wat aan het experimenteren met twitter dan kun je rustig verder lezen :-)

Als je @iemandsgebruikersnaam (dus @fannykoerts bv) typt dan stuur je een berichtje aan die ene persoon maar iedereen in jouw volgersgroep die ook die persoon volgt kan dat ook lezen. Dus stel dat ik zeg “@rozemarijn hoe gaat het met het organiseren van je festival?” Dan zie jij dat ook (als je ons beiden volgt) waardoor jij kan reageren. Als je daarop reageert zien ook de mensen uit onze netwerken het weer, waardoor de kans dat mensen gaan denken “goh interessant is @jij toch, leuke dingen doen zij/ hij” veel groter is, logisch gevolg is dat ze jou dus gaan volgen.

Je kan ook DMiemandsgebruikersnaam voor je berichtjes zetten, dan is het een soort smsje, wat niemand anders ziet (het staat voor Direct Message) En als je RT voor een berichtje zet dan stuur je een berichtje van iemand anders door naar al jouw volgers(het staat voor Retweet)

De #onderwerp zijn ook erg populair op twitter. Het is een soort filter wat je meegeeft aan de berichtjes die je stuurt. Er zijn veel mensen die een aantal populaire #onderwerpen volgen. En die dus ook sneller de mensen die die #onderwerp gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld 20.000 mensen per dag die #durftevragen volgen. Als je een vraag hebt en je wilt dat zo veel mogelijk mensen ‘m zien, zodat ze je kunnen helpen, dan gebruik je dus #durftevragen in je berichtje. Mensen die jou niet volgen maar wel die # volgen, kunnen dus ook meedenken. Handig! Het vergroot je bereik. Ook evenementen, vakgebieden, emoties, bedrijven etc. hebben vaak een #. Zoek er maar eens naar!

Gebruik tweetdeck ipv de website van twitter.com

De eerste tip die ik wil geven is: gebruik tweetdeck! (of een andere tool) op die manier kan je twitter gebruiken zoals je msn of skype ook gebruikt, het is gewoon een programmaatje wat draait op de achtergrond terwijl je achter je computer bezig bent. Het is ongeveer 1000 effectiever dan de website twitter.com gebruiken. Als je tweetdeck intypt op google dan vind je gelijk de link waar je het kan downloaden. Je hoeft dan dus niet elke keer naar de website van twitter toe, en het is veel overzichtelijker!

Volg mensen die voor jou interessant zijn

Een ander handig ding is de searchfunctie. Via search kan je mensen vinden die tweeten over onderwerpen die jij interessant vindt (bijvoorbeeld mensen die jouw doelgroep zijn, of ondernemers met dezelfde expertise als jij.) Zo krijg je een interessante groep mensen die je kan volgen. En waar je op kan reageren, zodat de kans groter wordt dat ze jou ook gaan volgen. (Hier komt ook de # weer bij kijken) Natuurlijk kan je ook kijken naar de volgers van mensen die je kent. Daar zitten ook vast leuke mensen tussen!

Bouw je expertpositie op

Zo bouw je langzaam aan je expertpositie, of sociale netwerk. Als je een groter netwerk hebt op twitter is het ook makkelijker om dingen voor elkaar te krijgen. Even een voorbeeldje.

Stel je houdt je bezig met ondernemerschap in het onderwijs. En stel je hebt zo langzamerhand een groot netwerk op gebouwd in jouw vakgebied, en je bent op zoek naar een school waar je een workshop mag uitproberen. Dan kan je natuurlijk google gebruiken. Maar hoe weet je dan welke school een goede directeur heeft? Hoe weet je of de medewerkers van die school openstaan voor vernieuwing en inspiratie? Etc. Dat is heel veel zoekwerk. Als je een goed twitternetwerk hebt opgebouwd kan je vragen: “Wie weet een goede basisschool waar ik mijn workshop over ondernemen in onderwijs mag uitproberen? ” Dan wordt de kans vrij groot dat iemand dat zelf weet. of antwoord met “@jij dan moet je even @jufmarietje vragen want die is altijd in voor dit soort dingen” De kans is nog groter dat je meerdere goede antwoorden krijgt! Hoe waardevol is dat!
Of stel je begeleidt een schooldirecteur die onwijs graag iets voor elkaar wil krijgen. Via twitter kan kan je binnen een paar seconden een een berichtje rondsturen waardoor mensen makkelijker kunnen helpen. Dit zijn goede berichten om te retweeten, waardoor je bereik weer enorm steigt. Vragen, linkjes, foto’s, grapjes en echt waardevolle content wordt vrij snel geretweet. Zo bereik je dus mensen en bedrijven die je anders echt niet zo snel zou bereiken. Dus ook samenwerkingspartners in het zonnetje zetten, interessante info over onderwijs 2.0 verspreiden etc etc etc behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Toen ik dit ging schrijven is het eerste wat ik deed even op twitter vragen waar ik de beste info over twitter kan vinden. Voor dingen die je zelf niet weet is twitter geniaal, binnen 5 minuten had ik 5 waardevolle reacties! En een dag later kreeg ik een mail van @geertjevanberlo met 20 links. Gewoon iemand die mij graag wilde helpen en die het leuk vond om uit te zoeken.

Dus als je nieuwsgierig bent geworden en je nu dieper in de wereld van twitter wilt storten dan kan je onderstaande linkjes nog bekijken!

Dit is echt een basis info filmpje voor de sociale kant van twitter

Twitterblog met veel linkjes
Over impact voor jezelf, je bedrijf, of je personal brand
Er is ook een boek over twitter. Maar dit is een leuke en handige presentatie als trailer voor het boek

Blog over de kracht van twitter

Er is natuurlijk nog veel meer over twitter te vinden. Maar voor nu houd ik het hier even bij.

Heel veel succes en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met twitter. Vragen en opmerkingen kan je natuurlijk hier kwijt. Of door mij te volgen via twitter: @fannykoerts

Reacties

 1. Tim van Groenewoud

   

  Hoi Fanny,

  Mooi verhaal over twitter!
  Ik wilde alleen doorklikken naar
  ‘over impact voor jezelf, je bedrijf, of je personal brand’ Maar die link lijkt niet te werken..

   

 2.  

  Wauw wat een mooi stuk, Fanny. De tekst dan he ;-)

  Ter ondersteuning van je betoog dat Twitter werkt:
  Vorige week deed ik een oproep op twitter of mensen een paar scenes met me wilden opnemen van DSB The Movie. Gisteren heb ik met 7 mij tot dan onbekenden een fantastische dag gehad met het draaien van de opnamen. Acteurs, regisseur, cameraman, montage, allemaal via twitter!

   

 3.  

  Dank je wel voor de link Fanny.
  Ik had nog niet eerder gezien – mooi nieuw ontwerp van je blog zeg!

   

 4.  

  Handig Fanny, dank. En wat een bruisende persoonlijkheid ben je. Supergaaf!

  Dies

   
 5. Marty Suijkerbuijk

   

  Juul Martin had mij op geattendeerd. Heb het net geinstalleerd. Maar ben al overstag gegaan. Wat een goed overzicht. Nu begint volgens mij twitteren leuk te worden.

   

 6.  

  Hoi Fanny,

  veel tips bij durf te vragen gehad. Nieuwe website inmiddels in de lucht! Ik ga twitteren en wordt wereldberoemd!

   

 7.  

  en wordt is zonder “t”

   
 8. marjolein

   

  WOW….

  Helder, kort, duidelijk….nou moet het toch echt gaan lukken ;)

   

 9.  

  Via durftevragen hierop gekomen. Handige info dank! Aanvulling over de inhoud; Stel jezelf de vraag: Wat is voor jouw followers interessante info? Ben je zelf geïnteresseerd in de mededeling dat een following roept over de eerste poepluier van haar kind? Ik zou zeggen, de koetjes en kalfjes, daar kun je het beter 1 op 1 over hebben. Groet, Mars

   

 10.  

  Prima uitleg Fanny. Bedankt. Nils Roemen ook bedankt dat je me de link naar Fanny’s verhaal gestuurd hebt.

   
 11. Ruud Bloem

   

  Hai, ik wil weten hoe ik me kan bekwamen, en weer een social life kan opbouwen via Twitter volgens mij het medium per uitstek.

   
 12. Dirk Sijmons

   

  Ik begin net met twitter. Ik zoek dus naar twitteren
  voor beginners. Vergeet dat maar. iedere site staat
  vol met completely beside the point geleuter wat nergens over gaat en waar je niets mee kunt. Deze dus ook.

  Ga mensen liever vertellen Bijv: hoe je zo’n vreselijke helpdesk aanpakt. (ben ik net achter)

  Ik geef m’n email omdat het anders niet kan -ook zoiets- maar laat het antwoorden aub.

  Heel vervelend, Ik ben klaar met dit soort onzin sites

   

Reageren

© 2012 - Fanny Koerts | fanny@fannykoerts.nl | Home | Contact | Sitemap
 

Wil je op de hoogte blijven van mij en mijn activiteiten?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief, dan hou ik je up to date!